Dag 18: Min tro

Jag är en hedning. Jag är inte döpt, inte konfirmerad och inte gift i kyrkan. Samma dag jag fyllde 18, eller var det kanske möjligtvis veckan därpå, gick jag ur Svenska kyrkan. Jag har aldrig riktigt förstått mig på folk som väljer att ha sitt livs högtidliga stunder i kyrkan trots att de inte är särskilt religiösa, även om jag med tiden har lärt mig att respektera dem ändå. Det enda som blir lätt skrattretande är när man vill ha "så lite som möjligt om Gud" med i sin ceremoni. Vad är kyrkan då? En schysst lokal med billig hyra? Nåväl, många som jag älskar och respekterar har valt att fira olika händelser i kyrkan, så jag har fått lätta lite på min tidigare rigida ställning gentemot vad jag på den tiden nog hade kallat för hycklare.
 
Rent allmänt sådär så tycker jag att religionen sätter upp rätt schyssta rättesnören för hur man ska bete sig mot sina medmänniskor. Älska din nästa, behandla andra som du själv vill bli behandlad, hedra din moder och din fader (genom att inte vakna klockan fem på morgnarna) och vänd andra kinden till. Tyvärr tycker jag att man ganska ofta stöter på folk som har missuppfattat själva grunden, som mer predikar hur folk ska brinna i helvetet för än det ena och än det andra. Att kvinnor är mindre värda och ska hålla käften och att homosexuella människor är sjuka avarter. Det är en grej som jag ännu inte har fattat. Hur religionen, som ska förespråka det goda i oss och vägleda oss i att ta hand om vår nästa, gång på gång i samhälle efter samhälle bara skapar hat, illvilja och död.
 
Men de där få, ni vet de som man träffar på då och då, som verkligen har fattat vad det går ut på, dem kan jag avundas. De är trevliga mot alla, hjälper till och de dömer ingen. Och så har de det där lugnet i blicken, som utsrålar en inre trygghet. Kanske är det säkerheten i att de vet hur vi hamnat på jorden och de vet vad som händer efter döden. Och det är det jag avundas. För jag är säker på att de har fel. Men jag vet inte vad som är istället. Men tänk ändå, att få vara helt säker på alla de stora frågorna. Det måste vara skönt.

Kommentarer
Postat av: frikadellen

Jag tycker detta var fint skrivet av dig. Jag brottas med denna typ av tankar med. Det finns som du säger merparten galningar, men det finns också en skara människor som har ett så fint lugn inom sig. Jag avundas det ibland och önskar att jag inte alltid var så "vaffödårå" i min inställning till religion...

2012-07-11 @ 20:10:41
URL: http://frikadellen.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!